TwitterRssFacebook
Submit a New Listing

Allergi og matforgiftning

Allergi og matforgiftning

Det er mange forhåndsregler man kan ta for å unngå å bli syk. Men det finnes vel ingen garanti for at dette fungerer og at man ikke blir syk til tross for å ta alle verdens forhåndsregler. En ting jeg ikke har snakket noe om tidligere er det å bli syk av mat. Det være seg både allergi eller matforgiftning. Altså både kroppen som reagerer på noe eller at man får servert noe dårlig.

Allergi

Det å oppdage og forsikre seg mot allergi er meget vanskelig. Der er det vel nesten umulig å oppdage sykdommen før man har blitt syk første gang. Man kan jo ta prøver og tester i det uendelige, men å finne ut noe konkret tror jeg omtrent er umulig før det har kommet et sykdomsutbrudd første gangen. Og da spørs det om det kommer forsiktig eller sterkt. Det er veldig variabelt hvordan en allergisk reaksjon slår ut på forskjellige mennesker.

Hva er egentlig allergi?

Allergi er ikke en sykdom. Det er en reaksjon hvor kroppen viser overfølsomhet for det den er utsatt eller forandringer mot kroppens immunforsvar. Kroppen reagerer da med å starte produksjon av histaminer. Tilfører man kroppen antihistaminer så vil en allergisk reaksjon roe seg ned og i beste fall avta. Når en allergisk reaksjon oppstår så oppstår det som oftest ved røde utslett på huden, kløe, diare eller hevelser på slimhinnen. Det er flere andre mulige ting som kan skje også – det kommer mye an på hva man reagerer på.

Hva er egentlig allergi?

Så en ting bør man i hvert fall ha som regel for seg selv. Og her snakker jeg av personlig erfaring. «Lytt» til kroppens signaler og ta utslett på alvor. Selv de minst utslett kan i løpet av meget kort tid utvikle seg og bli meget plagsomme. Jeg fikk selv her i fjor noen utslett som kunne minne litt og kviser som skulle bryte. Bare over natten så utviklet det seg til å spre seg rundt hele mitt ene øye og «klistret» igjen øyet så jeg ikke kunne se på flere dager. Jeg fikk medisin ganske raskt og hadde antihistaminer liggende så jeg slapp «billig» unna heldigvis. Selv om det så fryktelig stygt ut å se på.

Matforgiftning

Matforgiftning er jo som ordet sier at man blir forgiftet av mat. Det være seg mat som er dårlig. Mat som er for dårlig behandlet med varme og bakterier i maten overlever og kan formere seg. Det kan også komme av dårlig hygiene på kjøkkenet der maten blir produsert. Felles for sykdommen er at man normalt sett blir plaget av kvalme og brekninger, vondt i magen og må «fly» ofte på toalettet. En hard matforgiftning kan være smertefullt og man føler seg meget syk. Er man hardt rammet kan det bli både mange toalettbesøk og «i vasken» for å «rope på elgen». Dette varer normalt sett 2-3 dager og etter en slik runde føler man seg meget sliten.  Utbrudd skjer som oftest mellom 8 og 24 timer etter inntaket av den dårlige maten.