TwitterRssFacebook
Submit a New Listing

Husmannskost

Husmannskost

Husmannskost i Norge og mors hjemmelagede mat. Her finnes det mye snadder ja. Men jeg sier ikke at ikke annen mat også er fantastisk, men det var alltid noe spesielt med mors hjemmelagede mat. I hvert fall de variantene man likte da.Husmannskost i Norge har ganske lang tradisjon og betegner ganske enkel mat, men grov og smakfull. Uttrykket påstås det at stammer fra Tyskland faktisk. Men det har blitt funnet i gamle dager flere steder i Skandinavia også.

Mye tradisjon

Ordet stammer jo fra ganske langt tilbake i tid hvor det ikke var butikker og handle senter hvor man kunne handle ferdigmat som i dag. Så ordet betyr mat som er lagd på det man hadde tilgjengelig i de fleste tilfeller. Og da mange tradisjonelle retter. Poteter, rotfrukter, korn og kornprodukter og kjøtt fra buskapen var ingrediensene som de som regel benyttet. Retter vi kjenner i dag som kommer fra gammelt av er kjøttkaker, stekt flesk, pannekaker og forskjellige typer grøt. Flere av disse rettene serveres da med poteter og eller rotfrukter som tilbehør. Her er det også en del variasjoner som er mulig etter som hvor i landet man treffer på rettene.

Stekt flesk

I min forrige artikkel skrev jeg om mors hjemmelagde kjøttkaker i brun saus og litt diverse rundt det.. En annen stor favoritt er jo stekt flesk og duppe. Vet du hva duppe er? Denne retten går jo så absolutt inn under kategorien husmannskost og blir servert i mange hjem og også ved kafeteriaer og serverings-steder rundt om i landet.

Stekt flesk

Det er flere forskjellige måter å tilberede slik mat på. Men en av mulighetene ser du i linken jeg la inn litt lenger opp her. Tilbehør ved siden av flesk og duppe er som oftest rotmos eller ertestuing. I vårt hjem bruker vi absolutt kun ertestuing.

Mors mat

Mors mat

Når jeg snakker og skriver om mat så tenker jeg alltid tilbake på hvordan mor lagde denne type mat. Som jeg har gjentatt flere ganger så er mors mat en absolutt favoritt. Hva annen mat var spesiell som mor lagde? Jeg har jo nevnt allerede flere av de mest vanlige rettene. Vi spiste selvfølgelig andre ting også som var veldig tradisjonelle og ikke noe spesielt. Pannekaker for eksempel var det jeg anser som helt normale. Det samme var det når vi fikk fiskeboller servert. Det var en boks varmet opp i hvit hjemmelaget saus, men helt normal. Dette ble servert med kokt potet og revne gulrøtter som oftest. Far var også glad i stekte fiskeboller, men da skulle han ha smeltet smør til potetene og det var i hvert fall ikke jeg særlig glad i. Derfor ble det som oftest kokte fiskeboller og saus – for da likte alle maten og spist med glede.

Lørdagsmat

Vi hadde veldig ofte litt spesiell mat på lørdagene. Da ofte litt senere på dagen slik at det ble middag og kveldsmat kombinert. Det var da ofte samtidig med underholdningen startet på TV. Dette var familietid og mange hyggelige stunder. Og selvfølgelig da god mat. Skriver litt mer om hva vi fikk servert i neste artikkel.