TwitterRssFacebook
Submit a New Listing

Lett å bli syk

Lett å bli syk

Hvorfor blir man syk? Når blir man syk? Blir man enklere syk i spesielle perioder eller hva er det som skjer når vi mennesker blir syke? Det er som med alt annet, det er mange svar på dette og det er ganske sikkert en del individuelle hendelser ute og går her også.

Noen blir veldig lett syke, mens andre blir aldri syke. Så plutselig snur det rundt og den som aldri har vært syk blir syk til stadighet. Det er forskjellige faser av livet og hvordan kroppen endrer seg tror jeg. Har litt erfaring personlig på dette her. Jeg var blant de som aldri ble syk uten litt rennende nese og litt hosting, men aldri sengeliggende syk. Så plutselig snudd det og jeg ble syk bare noen hostet innenfor en kilometers avstand – slik virket det i hvert fall noen ganger.

Høytider

Jeg vet ikke helt sikkert om det finnes noen bevis på det jeg kommer med nå, men i mine ører låter det ganske fornuftig. Nemlig det at det er lettere for folk å bli syke rundt høytider. Av flere årsaker kommer jeg med denne påstanden. Fordi det er da folk ofte er ferdige med stressperioder på jobb og andre prosjekter. Slapper av og blir mer mottagelige for angrep på sitt immunforsvar. Jeg har hørt dette for mange år siden, men husker ikke hvor jeg har det fra. Men dette har stått i hjernen på meg i mange år. Vær ekstra varsom dersom du har hatt en stressperiode og i det du er ferdig med dette. Da er du mest mottagelig for sykdom.  Også det at folk som ikke er så ofte ute i butikker – de kommer til byen for å handle. Enten storhandel av mat og godsaker til de forskjellige høytidene. Eller for eksempel for å handle gaver inn mot julehøytiden. Dette er folk som kanskje bor litt mer avsides til og bringer med seg bakterier og virus som de er resistente mot, mens når slikt sitter igjen på dørhåndtak, toaletter, betalingsterminaler, minibanker og ja jeg vet ikke alt. Da sprer dette seg enda mer og enkelte blir mer syke enn normalt. Det kan hende jeg babler litt vel mye nå om slikt og kanskje er litt «paranoia» i enkeltes øyne. Men det får heller stå sin prøve. Nå er det i hvert fall nedskrevet og blir levert inn for å legges online.

Sunt med litt stress

For å beskrive litt hvorfor jeg påstår dette med at man skal være forsiktig etter en stressperiode. Mennesket har to immunforsvar og er man stresset så produseres det som heter stresshormoner eller adrenalin. Dette påvirker mennesket normale eller medfødte immunsystem og bygger det opp med et godt forsvar. Og mange typer bakterier blir stanset uten at du merker dette. Derfor er det litt sunt med litt stress. Stresser man for mye over lengre perioder, så kan det skade andre ting. Ved lengre perioder med stress går også vårt immunforsvar tilbake til «normal» situasjon igjen og man blir lettere syk. Håper dette var mulig å forstå med bare noen enkle få linjer. Men slikt finnes det i hvert fall spesialister også som påstår.

Sunt med litt stress