TwitterRssFacebook
Submit a New Listing

Mat i Norske hjem

Mat i Norske hjem

Er du kresen i matveien? Jeg mener selv jeg er ganske enkel i matveien, men det er selvfølgelig ikke alt jeg ønsker å spise. Noe smaker meg rett og slett ikke, og andre ting byr meg i mot av andre årsaker. Men helt vanlig mat kan jeg spise det aller meste av. Noen særegenheter har jeg sikkert jeg også. Som du vil reagere på dersom du ser hva jeg gjør, men jeg vet om ganske mange andre som ikke er i nærheten av å være like enkel i matveien som meg selv.

Husmannskost

Hjemme går det veldig mye i helt vanlig norsk husmannskost. Veldig mye mat med lange tradisjoner i Norge (tror jeg), og noe mat som jeg tror har blitt importert i «nyere» tid. En helt vanlig uke kunne vi ha for eksempel kjøttkaker, fiskeboller, lapskaus, fiskekaker, røkt pølse, wienerpølser og koteletter. Den rekken der kunne lett ha vært vår ukes meny. Kanskje fjerne en av dem og legge inn noe annet litt mer «fancy» for å ha på lørdags kvelden. Men det kunne godt ha vært wiener pølser, men ofte noe annet godt og hjemmelaget.

Spesialiteter

Jeg husker veldig godt fra min ungdom spesielt et par saker. Først fra jeg selv var liten gutt. Da skulle jeg ikke ha fiskekaker. Fikk jeg rede på at det var fiskekaker til middag, da var jeg veldig treg og vanskelig å få hjem og inn til middag. Men derimot var det kjøttkaker med skikkelig brun saus – hjemmelaget av mor – ja da var jeg kjapt på plass. En av mine absolutte favoritter i hele mitt liv – mors hjemmelagde kjøttkaker. Jeg har forsøkt selv i mange år å lage de samme, men aldri klart helt 100 % å få til samme smaken. Jeg forsøker den dag i dag etter at mor dessverre ikke er med oss lenger også. Jeg har klart mange gode varianter, men aldri helt den samme.

Spesialiteter

Favoritt

En middag med kjøttkaker skulle ha; skikkelig brun saus, kokte poteter og aller helst blomkål ved siden av – masse blomkål. Min desiderte favoritt grønnsak. Det gikk også med blandede grønnsaker eller brokkoli noen ganger, men aller helst som nevnt!

Spesialitet fra mor

Spesialitet fra mor

Og her kommer nok en spesialitet fra mor. Dersom det var mye saus igjen og kanskje en kjøttkake eller fire igjen etter middagen så ble dette benyttet neste dag og varmet opp sammen med biter av røkt kjøttpølse. Dette synes jeg og de fleste i familien var helt ok, men det var min søster som var sær her. Ikke snakk om at hun fikk seg til å spise røkt kjøttpølse varmet opp i gårsdagens brune saus. Det fikk hun bare ikke til. Og hun kan den dag i dag heller ikke fatte at vi kan få oss til å spise noe slikt. He he he he. Jeg kan skrive mye om slik mat – riktig god mat. God mat er jo skikkelig godt da! Og det finnes det jo store mengder av rundt omkring i verden. Eller hva mener du? Du har vel også noen mat erfaringer fra annet enn hjemme på kjøkkenet til mor regner jeg med!