TwitterRssFacebook
Submit a New Listing

Vaner og uvaner med god og sunn mat

Vaner og uvaner med god og sunn mat

Vaner og uvaner med mat. Ja det er sikkert mange som kjenner seg igjen dersom også du setter deg ned og tenkerover ting du gjør og bare må ha i matveien. Men jeg tror at det er med mange som med meg – det kommer veldig mye an på de vanene man fikk under oppveksten hjemme. Var de vanene gode og man fikk variert kost, og ikke alt man pekte på av hamburgere og pizza og så videre. Da tror jeg at veldig mange har de gode vanene med seg inn i det voksne liv også og viderefører de til sin familie når den tid kommer.

Lørdag

Lørdagen var alltid spesiell i matveien hjemme når jeg var ung gutt. Da ble det gjerne litt enkel mat rundt lunsj tider og et bedre måltid på kvelden. Det kunne variere veldig hva mamma serverte lørdag kvelden. Vi fikk selvfølgelig både hjemmelaget og butikk kjøpt pizza, pasta i mange varianter, taco, suffléer, reker i skjell med hvit saus, gratinerte blomkål hoder med ost og bacon – ja det var mange varianter som var favoritter. Mye snaddermat. Altså vår mat dag på en lørdag kunne da se slik ut. Frokosten var som vanlig noen brødskiver med diverse pålegg. Smør har jeg aldri likt å spise, så ferskt brød med pålegg eller smørepålegg var alltid en hit. Så utover dagen kunne det bli wienerpølser til lunsj. Eller det kunne bli brød med en omelett og litt diverse pålegg. Ingenting som var fast, men alt kom vel an på hva mamma fikk for seg som var ok den dagen bare. Så kom lørdags kvelden og det var tid for ukens kosemåltid. Noen ganger fikk vi unge viljen vår og noen ganger var det de voksne som vant avgjørelsen. Men det var god mat uansett omtrent. Pappa hadde noen ganger noen spesialiteter som han ønsket som ikke falt like godt ut hos alle, men stort sett gikk det bra. Pappa hadde en ide om jeg mener å huske noen fylte tomater. Men jeg husker ikke lenger hva de var fylt med. Men vi unge var ikke super fornøyde de gangene han fikk viljen sin med dem.

Oss unge

Oss unge

Hos oss unge i familien var det vel kanskje pizza som var en av favorittene. Taco stod også høyt oppe på listen en lang periode. Men etter hvert som jeg vokste opp så endret dette seg noe. Denne retten med blomkål hoder gratinert med ost og bacon og stekt sammen med potetmos var absolutt en favoritt. Men også skjell med reker og hvit saus. Det finnes så utrolig mye god mat at er det noe rart at kiloene kommer lettere til man enn fjerner seg igjen da? I hvert fall om man har anlegg for å legge på seg slik som jeg har.

Søndag

Søndag

Så var det søndagsmiddagen som da ofte var nakkekoteletter eller annen tradisjonell husmannskost. Alltid med kokte poteter og god brun saus. Disse middagene var også en stor favoritt i mange år og jeg spiser gjerne mye av den samme maten den dag i dag. Nydelig mat servert med masse friske grønnsaker ved siden av!