Vold og trusler i lokalfotballen i Norge

At det skjer uheldig ting i forbindelse med ulike idretts arrangementer på toppnivå har vi vel nesten alle hørt om. England har sine berømte hooligans som ikke er spesielt velkomne mange steder i verden. At det har skjedd en «Streaker» episode på noen av de største arrangementene i verden kjenner vi alle til. Men at det har skjedd såpass mange volds episoder og diverse bruk av makt og trusler helt ned i barn og ungdoms avdelingene i fotball her hjemme i Norge var jeg ikke veldig klar over. Jeg har vel kanskje lest om en enkelt episode for en del år tilbake, men ikke at det var i slikt omfang som det nå kommer frem i media når man begynner å lese litt mer og søke på emnet.

Lokale hendelser

At det har blitt tøffere miljøer mange steder har vi fått mange beviser på opp gjennom de senere årene. Gjeng oppgjør og slåssing har vi jo lest om i massemedia flere ganger. Kanskje er storby og forstad fenomen, men det finnes vel noen flere steder også ganske sikkert. Men når ting skal gå så langt at både spillere, ledere, trener og dommere må ha beskyttelse under og etter et idretts arrangement – da har det gått for langt synes jeg.

Lavere divisjoner i fotball

Lavere divisjoner i fotball

Det siste jeg har fått meg i media nå er at det var en dommer i 5. divisjon i fotball i Norge som var blitt skamslått og skadet såpass mye at han ble kjørt til sykehus for å få en helsesjekk etter hendelsen. Det skal være totalt unødvendig i en kam i såpass lav divisjon hvor det spilles fotball. Fotball og idrett skal være gøy og underholdende – man skal ikke gå på en fotballkamp og være redd for noe. Men det blir jo tilfellet etter at man opplever slike ting. Enten det er du selv som er offer og blir utsatt for slike ting, eller dersom du skulle bli tilskuer til at det skjer mot noen andre! Og det er ikke bare i lavere divisjoner man har opplevd slikt. Helt ned i ungdoms klasser 16 år har man tidligere opplevd slikt. Men i de aller fleste tilfeller har det skjedd mot en spiller eller flere og ikke mot dommere eller ledere.

Ikke bare munnbruk

I en gutter 16 kamp for noen år siden gikk det faktisk så langt at det ble trukket frem kniver som det ble truet med. Norges Fotballforbund har en nulltoleranse til alt som har med vold og slik oppførsel å gjøre. Men det er de lokale klubbene som må ta ansvar og sikre at slike ting ikke skjer. Det har jo i enkelte tilfeller skjedd at kamper har blitt flyttet til nøytrale baner og samtidig byttet spille dager for at de som skaper problemene ikke skal få vite når kampene skal spilles. Hvordan i all verden skal norsk fotball – og resten av verden – bli dersom man må begynne å spille på lukkede baner uten publikum? Publikum er jo de som betaler for å se fotball som underholdning og er med å gjøre at det er mulig å drive fotball slik det gjøres i dag!

Skribent: Edvard